CV ZA POSAO

CV je najbitniji dokument kada aplicirate na posao, jer govori ne samo šta ste do sada radili, studirali ili učili, već i da li ste pismeni, da li pratite trendove, da li ste obavešteni i da li umete da se predstavite.

1. OD SADAŠNJOSTI KA PROŠLOSTI

Prvo pišite podatke iz sadašnjosti – ono što ste sad. Stalno viđam cv-ijeve koji prvo ispredaju ličnu istoriju osobe. TO JE POGREŠNO. Prvo sadašnjost, pa ka prošlosti, od najskorijeg do najdaljeg. Vašeg potencijalnog poslodavca zanima ono što ste vi sad. Kad stavljate obrazovanje, vaš život počinje na fakultetu, ili na prvom poslu ako niste studirali. Neki raniji detalj je poželjan samo ako ste recimo pobedili na republičkom takmičenju iz srpskog a sada aplicirate za mesto profesora srpskog, pa da se vidi rano ispoljeni talenat. Sve drugo (šta ste trenirali, voleli i vežbali) izostavite.

2. KONCIZNO

Nemojte da pišete memoare o sebi, sa nepotrebnim detaljima. Niko nema vremena za to. Dok je za master poželjniji malo duži cv, poput onog u Europass formatu, za posao držite se kraćih formi. Toplo preporučujem Microsoft template, posebno mi se dopao ovaj. Tu takođe možete da daunlodujete i template za cover letter. Ja sam uvek više za template nego za slobodno formu u wordu, jer pokazujete digitalnu pismenost i svest o trendovima. Iz mog iskustva, što duži cv, to gori kandidat.

3. OBJECTIVE – CILJ

Template koji sam preporučila prvo postavlja Objective, odnosno cilj – Zašto se prijavljujete na ovaj posao? Ovo je generalno američki trend, ali je dobro da poslodavac odmah vidi koja je vaša motivacija za određeni posao? Ili sistem vrednosti koji želite da nastavite da negujete? Ako se prija
vljujete za posao u banci, objective bi trebalo da bude: Improving the banking sector in Serbia, ili Building the credible credit analysis sector in CreditAgricole bank, ako se kod njih prijavljujete… Ili To build a long-term career in banking sector. Ili nešto što vi mislite da treba. Znači rečenica koja dodiruje šta ćete vi doneti svom poslodavcu i neki širi kontekst gde se vidi i vaš sistem vrednosti i svest o okruženju.

kako-na-master

4. PRATITE TEMPLATE

Pratite redosled koji vam je template nametnuo, ali gledajte da više pažnje poklonite svom radnom iskustvu, nego obrazovanju i seminarima. Ukoliko imate malo radnog iskustva, detaljno objasnite svoje prakse, staževe i šta ste radili na prvom poslu, i koje su vam tehničke sposobnosti. Poslodavca interesuje šta vi konkretno umete da radite. Ako ste dobri s ljudima napišite good in account communication. Ako ste tech-oriented naglasite to.

5. NE BUDITE NI NESKROMNI, NI NEREALNI. NEŠTO IZMEĐU

Jasno formulišite šta umete da radite, i šta ste radili. Nemojte da se ustežete, ali nemojte ni da naduvate, i ispadnete smešni. Znači samouvereno, ali prisebno. Dajte nekom sa više iskustva da vam pogleda cv. Često ono što vama zvuči genijalno, nekom deluje smešno, ili još gore nerazumljivo.

6. SKILLS – VEŠTINE

U današnjem svetu kada se sve brzo menja, pa i profesije i tržište rada, veštine su postale veoma važne. Ukoliko imate veštinu liderstva, ili komuniciranja sa međunarodnom sredinom, naglasite to. Ili veštine koje ste stekli kroz posao, pisanje projekata, rad pod pritiskom, dobra tolerancija stresa, timski ste igrač itd. Skills su podjednako važne kao radno iskustvo – iskoristite skills da nadomestite manjak radnog iskustva. Ukoliko vam template ponudi rubriku Cpage-1 (1)ommuniation, onda deo veština (vezanih za ljude) prebacite ovde.

7. STAVITE SLIKU

Da. Stavite sliku uvek, nebitno je kako izgledate, nego da u moru pristiglih cv-ijeva poslodavac ili HR može da poveže vaš dokument sa licem. Jednostavno lakše će vas upamtiti i više će poverenja ulivati vaša aplikacija. Jedino ne stavljajte sliku ukoliko je izričito rečeno da ne stavljate. Sliku neku ne sa letovanja, ne sa napadnim nakitom ili šminkom, ne sa šeširom, ne iz profila. Neku gde delujete uljudno. Otprilike kao za pasoš, može neki blagi osmeh.

Evo primer cv-ija i još nekoliko praktičnih saveta. Dauloudujte sliku slobodno, videće se bolje.


Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć oko aplikacionog procesa kontaktirajte nas

Categories: cv

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s