Intervju za posao

Intervju za posao je obavezan deo apliciranja na posao i vaša najbolja šansa da se pokažete korisnim i potrebnim za poslodavca. Ovo je i prilika da vas poslodavac upozna i da ostavite lični utisak kakav ne možete slanjem cv-ija. Evo 7 ključnih saveta.

intervju za posao kako na posao

1. ISTRAŽITE KOMPANIJU I POSLODAVCA

Morate da znate s kim pričate. Dešava se da kandidati odu potpuno neobavešteni na intervju za posao, i to se uglavnom završi neuspešno. Zato istražite sve što možete u kompaniji, o opisu posla, o vašim zaduženjima i o poslodavcu. Pogledajte njihove poslednje projekte, kao i naredne. U razgovoru pokažite da ste informirani.

2. ODGOVARAJTE NA PITANJA

Ovo je očigledno, opšte mesto, ali budite spremni na odgovarate na pitanja. Odmah. Nemojte praviti pauze  (hmmm, pa ne znammm, jao otkud to da me pitate itd), već odmah smislite odgovore i recite ih. Ako ne znate odgovore na pitanja o sebi i svojim planovima, promislite pre intervjua i pripremite se.

3. BUDITE SPREMNI NA NEPRIJATNA PITANJA 

Pitanja o ličnom životu jesu zabranjena, ali se u praksi dešavaju. O braku, deci, ličnim planovima. Razmislite šta ćete odgovoriti unapred i nemojte pokazivati znakove besa ili neprijatnosti. Pokažite da ste profesionalni čak i ako se iznervirate.

4. BUDITE ISKRENI

CV je moguće donekle ulepšati, ali nemojte preterivati, jer istina uvek izađe na videlo. Budite realno oko svojih mogućnosti, obrazovanja ili veština. Bolje je da vas odbiju za neki posao, nego da vas prime jer ste slagali, jer se loš glas izuzetno brzo širi među prevarenim poslodavcima.

5. DOĐITE NA VREME I BUDITE STALOŽENI

Dođite 15 minuta ranije, i na intervju uđite opušteni i smireni, a ne zadihani, jer ćete delovati neprofesionalno. Tačnost je vrlina! Ukoliko ne možete da stignete na intervju, javite dan ranije i pitajte za novi termin. To je mnogo bolje nego da zakasnite.

6. POKAŽITE DA SE VIDITE U TOJ KOMPANIJI I POSLOVNOJ OBLASTI

HR komisije i poslodavci vrlo često postavljaju pitanja o budućim planovima u narednih 5 ili 10 godina. Zato razmislite i o ovome. Znajte šta želite. Ono što poslodavci žele da čuju je da se vidite u njihovoj kompaniji i da želite da se unapređujete baš u oblasti u kojoj oni žele da rade. Niko ne želi stav “Ovaj posao samo dok ne odem iz Srbije, ili dok ne nađem nešto bolje“. Iskažite jasnu motivaciju i želju da radite kod njih, i napredujete i rastete u njjihovom timu.

7. POSTAVITE I VI PITANJA NA KRAJU RAZGOVORA

Pokažite da ste misleće biće i postavite i vi nekoliko pitanja, ali tek na kraju razgovora, da ih ne biste prekidali. Pitajte o vašim zaduženjima u prvih mesec dana, koji su trenutno prioriteti firme, kako izgleda jedan dan na toj poziciji na koju konkurišete, šta znači biti uspešan radnik na toj poziciji… Time ćete se sigurno izdvojiti od drugih kandidata!

Ana Marija Popović

Pratite je na tviteru


 Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć oko aplikacionog procesa kontaktirajte nas

Categories: Intervju

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s