COVER LETTER – Motivaciono pismo za apliciranje na posao

Cover letter je prateće motivaciono pismo koje se šalje uz cv na konkurse za posao. Kako da napišete dobar cover letter? Evo par saveta.

kako na posao cover letter

1. DUŽINA

Cover letter je kraći od motivacionog pisma koje šaljete na konkurse za studije o čemu smo pisali. HR komisije i potencijalni poslodavci nemaju puno vremena, te cover letter ne sme biti duži od jedne strane. Optimalno je pola do 3/4 stranice. Izdvojite se jezgrovitošću, kratkim pasusima i jasnim rečenicama, bez suviše komplikovanja.

2. OSVRT NA KOMPANIJU I POZICIJU

Pokažite da ste uradili osnovno istraživanje o toj firmi i poziviji, i izrazite divljenje ili poštovanje. Npr: “NIS je jedna od vodećih naftnih kompanija u ovom delu sveta, i sebe vidim na poziciji menadžera prodaje jer verujem da imam smisla za prodaju” Spomenite i poziciju, zašto vidite sebe tu, kao i značaj same firme za vaše lično ispunjenje.

3. STAVITE AKCENAT NA RELEVANTNE Z STAVKE IZ CV-IJA

Osnovna svrha cover letter je da baci svetlo i pruži dodatna objašnjenja na stavke iz cv-ija. Vaše je da naglasite ono što smatrate da su vaše prednosti i vrline, odnosno činjenice koje idu u vašu korist za određenu poziciju. Npr: “U mom cv-iju možete videti da sam proveo 3 godine na poziciji menadžera prodaje u Victoria Group, gde sam stekao odlične prodajne veštine, kao i kontakte sa kupcima koje nameravam da koristim i u narednim angažanima“. Znači slobodno i jasno istaknite svoju vrednost koju donosite poslodavcu.

4. PO ČEMU STE VI DRUGAČIJI?

U cover letteru obavezno istaknite neku svoju specifičnost ili jaču stranu koja znate da radi u vašu korist. Npr: “Osim prodaje, posedujem veštine i u nabavci, jer sam 2 godine radio i u nabavci Victoria Group, te odlično razumem ceo prodajni proces i sposoban sam da se dogovaram za dobre uslove u korist kompanije“.

5. ARGUMENTOVANO 

Cover letter nije sastav slobodnog stila, gde vi pišete o sebi, pa ko razume razume. Cover letter je argumentovano iznošenje činjenica o sebi, odnosno svojih znanja i veština. Dakle, ako kažete “dobar sam u prodaji“, to mora da prati argument: “jer sam tri godine radio u Victoria Group, gde sam stekao odlično veštine i kontakte”. Isto važi i za znanje/obrazovanje: “Posedujem odlično znanje prodaje i ekonomije, zahvaljujući uspešno završenim osnovim studijama ekonomije na Univerzitetu u Beogradu“.

cover letter kako na posao 2

6. PRAVOPIS I STIL

Obavezno tri puta pročitajte svoje pismo, i dajte još nekom da ga pročita. Pravopisne i stilske greše vam sigurno neće pomoći, pa ih izbegnite pažljivom proverom. Što se stila tiče, izražavanje ne mora da bude visoko akademsko, ali mora da održi nivo profesionalizma i odmerenosti.

7. STAVITE SVOJE KONTAKT PODATKE

Iako su vaši kontakti u cv-iju, ponekad komisije pomešaju papire, a vaš cilj je da uvek budete dostupni. Zato i na cover letter u gornjem desnom ili levom uglu stavite svoju adresu, mejl, telefon. Nikad se ne zna.

Ana Marija Popović 

Pratite je na tviteru


Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć oko aplikacionog procesa kontaktirajte nas

Categories: Apliciranje, Cover Letter

Admin

www.kakonaposao.com

1 Comment

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s