Kako se obratiti za posao malom i mikro poslodavcu?

IZ UGLA JEDNOG POSLODAVCA

Cilj ovog teksta je da iz ugla jednog poslodavca vidimo kako teče proces prijava na posao. Autor je Žarko Ptiček, IT pravnik, pošto je upravo završio potragu za radnikom, i zaposlio jednu osobu u svoje mikro privredno društvo (DOO). Možete ga pratiti na tviteru


Malo statistike

 • Na oglas se prijavilo 726 kandidata, od kojih je sa 66 održan intervju. U uži krug je pozvano 4 kandidata, a zaposlen je jedan.
 • U oglasu za posao je bilo eksplicitno navedeno da se prijave podnose isključivo elektronskim putem, na tačno određenu adresu, kao i rok do koga je moguće konkurisati.
 • Statistički bitan podatak je možda da se u ovim konkretnim oglasom nije zahtevalo prethodno radno iskustvo.
 • Oglas je bio aktivan 17 celih dana na sajtu privrednog društva, i 15 dana na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i jednog besplatnog oglasnog portala specijalizovanog za ovakvu vrstu oglasa.
 • Oko 1/4 prispelih biografija nije odgovaralo tekstu oglasa. Nekih 5% prijava je stiglo na pogrešan način, a čak 90% je sadržalo netražene podatke.

Kako (ne) konkurisati?

Pročitajte oglas

Prvo i pre svega pročitajte oglas. Ceo. Sa razumevanjem. Pročitajte ga i više puta ako treba. Pre nego što konkurišete, pokušajte da malo razmislite o oglasu. Šta je to što poslodavac traži? Na šta vam oglas “miriše”? Odvojte ovo vreme, zato što vam može biti dragoceno, jer će obraćanje poslodavcu u skladu sa njegovim potrebama pospešiti vaše šanse da vas pozovu na razgovor.

Ako se u oglasu zahteva dostavljanje nekakve dokumentacije, pribavite je, pa onda konkurišite. Ako se traži motivaciono pismo, napišite ga.

Sve i ako se prijavljujete na posao putem oglasnih portala koji to omogućavaju, nemojte samo kliktati na dugme koje poslodavcu šalje vašu biografiju, bez obzira da li ispunjavate konkursne uslove ili ne. Ako oglas nije za vas, odnosno ako zaista ne ispunjavate sve konkursne uslove, nemojte slati prijavu. Konkursni uslovi su upravo zato i postavljeni.

Pisanje prijave

Upodobite sopstveni CV konkretnom poslu za koji konkurišete. Ako konkurišete na administrativno mesto, nemojte taksativno nabrajati u kojim ste sve kafićima bili šanker. Ako konkurišete za posao programera, to što ste volontirali na Univerzijadi pomažući posetiocima, ne govori ništa o vašim programerskim veštinama. Poslodavca zanima samo relevantno radno iskustvo. Možete čak i odvojiti u radnoj biografiji pod različitim naslovima “relevantno radno iskustvo” i “ostala angažovanja”.

Odvojte vreme da napišete motivaciono pismo koje je realno, i kojim ćete se predstaviti u realnom svetlu. Zaista napišite šta vas motiviše. Od svih primljenih motivacionih pisama, niti u jednom nisam pročitao da je motivacija zarada. Ukoliko budete pisali da vas motiviše “rad u inspirativnom okruženju” ili neku sličnu floskulu, sami ćete svoje lično motivaciono pismo utopiti u more istih. Budite individua, a ne klon.

Ograničite dužinu teksta. Vaša radna biografija neće izgledati impresivnije ako je napišete na 5 strana teksta. Naprotiv. Izgledaće prenaduvano.

Prijavu pišite na jeziku oglasa. Obavezno proverite da u prijavi ili motivacionom pismu niste napravili pravopisne ili gramatičke greške. Imate dovoljno vremena da se potrudite da upotrebite sva slova jezika na kome pišete. Ako niste sigurni, dajte nekom da proveri. Količina prijava koja je potpuno netraženo stigla na stranom jeziku je frapantna. U Republici Srbiji u zvaničnoj upotrebi je srpski jezik, kao i jezici manjina, od kojih niti jedna nije engleska, američka ili australijska nacionalna manjina. To što srpskoj firmi bez trunke stranog kapitala pišete na engleskom, ne znači da vam je engleski dobar, već da vam je tetka profesorka engleskog.  Po zakonu se podrazumeva upotreba srpskog jezika. Ukoliko u oglasu nije naznačeno, ili iz oglasa tako nešto ne proizilazi, nemojte slati biografiju ili motivaciono pismo na stranom jeziku. To što postoje ljudi koji ne upotrebljavaju sva slova sopstvenog pisma, je više nego sramotno. Neki kandidati ni nakon molbe poslodavca da svoju biografiju upodobe pravopisnim pravilima srpskog jezika nisu to bili u stanju da urade.

kako na posao

Pišite istinu

Po zakonu, vaše zdravstveno stanje (osim za neke poslove), bračne i porodične prilike, ne mogu biti element na osnovu kojeg ćete kao kandidat biti cenjeni. Ukoliko vam poslodavac traži ovakve podatke, on krši zakon. Nema potrebe da mu ih sami unapred dostavljate. Imao sam prilike da pročitam biografije koje sadrže toliko ličnih podataka, da je to zastrašujuće. Zašto osobe koje ne poznajete, niti ćete ih ikada upoznati, obaveštavate o tome koliko godina imaju vaša deca i kako se zovu? Podsećam vas da ste uz prijavu dostavili adresu stanovanja. Takođe, imajte na umu da će vas poslodavac angažovati zbog vaših veština i radnih sposobnosti, a ne zato što ste samohrani roditelj u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

Ukoliko imate hobi, napišite koji je. Hobi govori o vama. To da li trenirate karate ili igrate flamenko može biti značajno poslodavcu da vas posmatra kao individuu. Ako želite da napišete “gledanje filmova” i “čitanje knjiga”, bolje napišite koji žanrovi su u pitanju, ili nemojte pisati ništa. Takođe, pod rubrikom “hobi” nemojte napisati “nemam”, već samo izbrišite rubriku. Hobi navedeni kao “šetnje” i “druženje” ili “izlasci” o vama ne govore apsolutno ništa posebno, pa gubite na individualnosti.

Kao poslodavac, čitajući tekstove prijava, zaključio sam da 100% kandidata odlično reaguje pod pritiskom i da su timski igrači.

Iako uglavnom savetuje da napišete šta vam je cilj, budite oprezni sa pisanjem tog cilja. Neki ciljevi su tako napisani, kao da želite da ih poslodavac ostvari umesto vas.

Slanje prijave

Pošaljite svoju prijavu na konkurs za posao, tačno onako kako je poslodavac to zahtevao. Iako je u mom oglasu eksplicitno bila navedena adresa elektronske pošte uz napomenu da se prijave primaju isključivo na tu adresu elektronske pošte, dobio sam nekoliko papirnih pisama, telefonskih poziva, LinkedIn poruka, pa i SMS poruka. Pokušajte da shvatite da se poslodavac neće baviti ovim, već će eliminisati prijave koje su stigle na neadekvatan način, uz jednostavno obrazloženje: ne čita/razume/prati instrukcije.

Obavezno odmah priložite sva dodatna dokumenta. Ukoliko nisu tražena nikakva dodatna dokumenta, nemojte ih slati.Napišite u tekstu biografije ili motivacionog pisma koje preporuke imate, ali ih nemojte unapred dostavljati. Najboljom praksom se pokazalo da se napiše: “preporuke dostupne na zahtev”.

Kontakt

Neki poslodavci vas neće kontaktirati nikada. Nećete čak imati ni potvrdu da je vaša prijava primljena. U nekim oglasima za posao je tačno navedeno da će samo kandidati koji prođu preselekciju biti kontaktirani.

Čitajte mejl. Redovno. Svaki dan. Nemojte da dozvolite da propustite razgovor za posao zato što 4 dana uzastopno niste pročitali mail

Poslodavac kome kome ste prijavu poslali putem elektrnoske pošte će vas kontaktirati na e-mail adresu koju ste naveli. Ne, po pravilu, vas neće zvati telefonom. Poslaće vam mail, jer ste se i vi njemu tako obratili.

Kada dobijete poziv na intervju, odmah se raspitajte o firmi. Zaista je bitno koliko ste dobro naučili čime se firma bavi. Dosta će vam pomoći na samom razgovoru za posao.

Intervju

Na intervju dođite tačno na vreme. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete na vreme, iz bilo kog razloga, informišite o tome poslodavca.

Nemojte kasniti, ali nemojte ni doći prerano. Sva je verovatnoća da niste jedini pozvani na intervju toga dana, pa može da bude nezgodno da se “sudarate” sa drugim kandidatima.

Obucite se prikladno poslu za koji konkurišete i vremenskim prilikama.

Spremite se da budete testirani, usmeno, pisano ili čak praktično. Neki testovi su iluzorni, neki su pažljivo osmišljeni. Kakvi god bili, potrudite se da prikažete svoje zanje.

Budite skoncentrisani.

Imajte na umu da vam je za intervju opredeljeno tačno određeno vreme. Slobodno pitajte poslodavca ili onog ko vodi intervju koliko je to vremena.

Govorite istinu.

Ako niste do sada uspeli da se informišete o poslu, ili ako vam konkurs nije jasan, pitajte. Navedite šta znate, a onda pitajte pojedinosti koje vas zanimaju. To će poslodavcu, ako ništa drugo, ostaviti utisak zainteresovanosti.

Ako vam poslodavac ne ostavi priliku, vi se izborite da dodate ono što mislite da je bitno, a niste bili pitani. Recite šta mislite.

Zarada

Cenite sebe.

Ne pristajte na zaradu “na crno” ili “na sivo”. Probni rad je rad i mora biti i plaćen i prijavljen. Ne pristajte na ucene. Ukoliko jednom pristanete na išta ispod vaših ustavom i zakonima zagarantovanih prava, velika je verovatnoća da ih nikada nećete ni ostvariti. Taj poslodavac koji vas odmah ne prijavi, velika je verovatnoća da vas nikada neće prijaviti.

Raspitajte se koliko je ta pozicija plaćena. Na portalima za pronalaženje posla možete pronaći podatke o prosečnim zaradama za pojedina zanimanja. Na razgovoru za posao slobodno iznesite takav podatak.

Zaključak

Budite pristojni i cenite sopstveno i tuđe vreme. Zapamtite da niste jedini koji konkuriše, ali da ste jedinstveni. Istaknite svoje veštine koje poslodavac traži, ali ne sakrivajte mane.

Nikada ne pristajte na manje prava koja su vam zakonom data. Ne pristajte na ucene.

Upoznajte poslodavca kao što on želi da upozna vas.

Nikada ne odustajte.

Žarko Ptiček

Categories: Apliciranje, cv, Intervju, Iz ugla poslodavca, Kako se obući, Poslovi, SrbijaTags: , , ,

Admin

www.kakonaposao.com

3 Comments

 1. nikk

  Super tekst,jedino ne bih se bas slozila da na primer ako ste volontirali na Univerzijadi nije bitno za poziciju programera. Dosta programera radi u internacionalnom okruzenju i sastanci preko skajpa i uzivo sa strancima se podrazumevaju.
  Imam pitanje upravo za ovaj deo da ako nismo timski igraci ne treba da to navedemo u CVu. Ucinila sam to i upravo na svim razgovorima mi se postavlja pitanje za rad u timovima i moj iskren odgovor je uvek da preferiram manje timove. Da li postoji neki nacin da bolje odgovorim na ovo pitanje?

  Like

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s