UČENJE JE NAPREDOVANJE – Intervju sa Ksenijom Simović

Ksenija Simović je ekspert za EU politike. Kolumnista je portala BizLife i časopisa Nova Ekonomija. Trenutno živi i radi u Briselu. Multidisciplinarsnost, efikasnost i ekspertiza su reči kojom je kolege opisuju. Takođe kažu da uvek zna po nešto više od ostalih. Mi smo je pozvali da to nešto podeli sa nama.

ksenija simovic kako na posao

KNP: Vaša kratka biografija?

Imam 26 godina, 7 godina ciljanog lutanja po Evropi, 1 godinu i par meseci povratka u Srbiju, 2 master diplome i par godina radnog iskustva u domenu EU politika i razvojnih projekata u Srbiji i Italiji. Govorim engleski, italijanski i španski, snalazim se na francuskom i nemačkom… Žao mi je što nisam naučila holandski tokom svog boravka u toj zemlji.

KNP: Lutanja po Evropi bila su zbog studija. Gde ste sve studirali?

U Italiji i Holandiji- Osnovne studije iz ‘Međunarodne saradnje za razvoj’, završila sam na Univerzitetu ‘La Sapienza’ u Rimu, zatim sam uz velikodušnu stipendiju Univerziteta Twente iz Holandije završila prvi master iz Evropskih studija, a zatim uz takođe velikodušnu stipendiju Italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master iz evropskih politika i prava na Evropskom koledžu u Parmi.

KNP: I koliko Vam je poznavanje različitih kultura i jezika pomoglo u poslu?

Mislim da su me ova iskustva napravila otvorenijom, ali i obazrivijom. Život i rad u inostranstvu nauči da se ne jede sve što leti, ali i da su mogućnosti uglavnom mnogo veće nego što nam se isprva čini.

KNP: Gde ste trenutno?

Trenutno sam na praksi u Evropskoj komisji u Briselu, radim u generalnom direktoratu za poljoprivredu na politikama kvaliteta. Ovu praksu sam dobila nakon veoma duge i mukotrpne selekcije (od 20 000 aplikacija 600 kandidata dobije praksu, od kojih svega 30tak NON-EU). Pre ove pozicije, radila sam u Centru za evropske politike (CEP), na poziciju istraživačice u oblasti ekonomskih politika Evropske unije. CEP je mlada organizacija, think tank (istraživački centar) koji se bavi politikama EU i pregovorima Srbije sa istom, i bilo je veoma interesantno iskustvo.

ksenija simovic kako na posao 3

KNP: Kako izgleda sada Vaš radni dan?

S obzirom da sam u Evropskoj komisiji tek počela da radim to za sada podrazumeva pre svega upoznavanje sa ovom oblašću politika, pisanje izveštaja, prisustvo na sastancima (razne radne grupe) kao i detaljno proučavanje pravnog okvira. Tokom dana odem bar na dva sastanka, pročitam nekoliko fajlova (o proizvodima) i napišem izveštaje. Takođe, tokom dana primim oko 50tak mail-ova, sa raznih strana jer ste ovde nekako uključeni u sve što se događa unutar vaše oblasti ali i generalno u institucijama EU.

KNP: Prisutni ste i u javnom životu Srbije, kao komentator EU politika i kolumnistkinja?

Pišem za BizLife i Novu Ekonomiju, i javljam se na telefon svim novinarima (smeh). Takođe sam napisala i nekoliko studija, ali su naravno online članci uvek lakši za čitanje. Drago mi je da mogu da dam svoj doprinos razumevanju Evropske unije u Srbiji.

KNP: Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili u dosadašnjoj karijeri?

Iskreno, najveći izazov je bio povratak u Srbiju. Pre svega zato što sam shvatila da nisam dovoljno pratila sve što se dešavalo dok nisam bila tu. Za posao koji sam započela kao istraživačica u CEP-u morala sam relativno brzo da se informišem i naučim ko,šta, gde i kako. Sećam se da sam prvih dana bila potpuno izgubljena dok su moje kolege pričale u skraćenicama i pominjali ljude za koje ja nisam nikad čula. Takođe, morala sam i da poradim na svom maternjem jeziku, koji nisam ni malo unapredila od gimnazije, te samim tim nisam bila baš praktična sa terminima koje sam morala svakodnevno da koristim u poslu. Ipak, rekla bih da je posle godinu dana (pre svega uz pomoć kolega i prijatelja) to sve došlo na svoje mesto.

KNP: Na šta ste ponosni u svojoj karijeri?

Na konstantno prevazilaženje najrazličitijih prepreka, i snalažljivost i sposobnost za brzo učenje. Bacite me u vodu, ja plivam. Samo da me niko ne baci u nano tehnlogije ili bio-medicinu, tu bi možda bio problem.

KNP: Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Rad na sebi. Konstantan. Jezici, učenje, čitanje svega što im padne pod ruku i što jasnije ideje gde žele da stignu, to bolje. Ne mogu da kažem da sam uvek imala jasnu predstavu gde želim da budem i čime želim da se bavim, jednostavno sam previše radoznala. Ipak, rekla bih da sam iz svega uvek uspela da izvučem maksimum. Nijednu priliku ne treba potceniti i ne treba se plašiti!

KNP: Sa kakvim ljudima volite da radite?

Cenim vredne ljude i optimiste. One koji o problemu pričaju 5 minuta, a preostalih 55 minuta o rešenju. Takođe volim osobe koje se trude da urade i više od dovoljnog, koji imaju inovativne pristupe i koji su komunikativni.

ksenija simovic kako na posao 2

KNP: Gde vidite Vašu karijeru u naredom periodu?

Zaista želim da se specijalizujem više za poljoprivredne politike i dalje razvijam svoju karijeru kako u Srbiji, tako i u inostranstvu radeći na projektima, vezanim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj prehrambene industrije. Takođe, jedna od mojih velikih pasija jeste i tzv. ‘komercijalna diplomatija’, pa se nadam da će i ova oblast postati deo moje buduće karijere.

KNP: Šta za Vas znači biti self-made?

Ne dozvoljavati da vam drugi postavljaju granice, jer sami svoje potencijale najbolje prepoznajemo a prepreke prevazilazimo. Konstantan rad na sebi, nema granica ličnog razvoja.

Categories: Inostranstvo, Uspešne pričeTags: , , , ,

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s