FINANSIJE I REVIZIJA KAO IZAZOV – intervju sa Petrom Živkovićem

Za kraj uspešne nedelje predstavljamo vam uspešnog mladog gospodina Petra Živkovića. Petar radi na poziciji supervizora finansijskog kontrolinga u kompaniji Air Serbia. Ima iza sebe višegodišnje radno iskustvo kao revizor, i veliki broj programa usavršavanja u zemlji i inostranstvu. 

petar zivkovic kako na posao 1

KNP: Recite nam nešto o sebi?

Ja sam Petar Živković i sada radim u Air Serbia. Pre nego što sam se pridružio timu kompanije Air Serbia, radio sam kao viši savetnik u finansijkom savetovanju u konsultantskoj kući Deloitte, kao i u revizorskoj kući PwC. Sama pozicija u kontrolinga zahteva zavidno poznavanje finansija, ali i mogućnost adaptacije i konstantnog učenja o avio industriji.

KNP: Vaše obrazovanje?

Osnovne studije sam završio na Univerzitetu Singidunum, smer računovodstvo i revizija, nastavio sam sa Georgetown-ovim programom International Institute for Political and Economic studies i masterom na FON-u, dok sam od prošle godine i član ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) udruženja.

KNP: Nedavno ste dobili i punu stipendiju za Cotrugli MBA?

Može se reći da sam imao dosta sreće na svojoj strani! Ušao sam u najuži krug za MBA Cotrugli stipendiju, i onda su izvukli moje ime i dobio sam punu stipendiju! Bila je to lepa vest.

cotrugli-stipendije Photo: BizLife

KNP: Tokom studija ste bili veoma aktivni, znamo Vas još kad ste bili predsednik OSCE na simulaciji 2008. Koliko su Vam ta i kasnije aktivnosti pomogle u razvoju karijere?

Još tokom studija sam shvatio važnost vannastavnih aktivnosti, koje su imale veliku ulogu u mom obrazovanju i karijeri. U drugoj godini studija sam predložen od strane mojih profesora da budem delegat na prvoj ikada održanoj koferenciji Model OSCE u Beču, gde sam upoznao kolege koji su mi u startu postavili lestvicu uspeha vrlo visoko. Već sledeće godine sam se potrudio da budem deo organizacije i predsedavajući na Model OSCE Serbia konferenciji, dok sam u narednim godinama bio i učesnik na OSCE, UN i EU konferencijama u Austriji, Španiji, Turskoj, Hrvatskoj i više puta u Srbiji.

Dodatna vrata i mogućnosti za unapređenje je otvorilo to što sam bio predsednik studentskog parlamenta na fakultetu, a za širinu i internacionlni pogled na svet smatram „krivim“ rešavanje velikog broja case study-a, letnje škole i internacionalnih seminara po Evropi (pretežno na Balkanu), i Rusiji. Najlepši deo je da uz sve jaču biografiju, postoji sve veća mogućnost stipendija i „besplatnih“ poseta većem delu Evrope i Aziji.

petar zivkovic kako na posao 2KNP: Sada ste u Air Serbia. Kako ste došli na tu poziciju?

Povezivanje znanja iz polja finansija, stečenog u PwC-u i ACCA diplome sa radom u Deloitte finansijskom savetovanju u M&A sektoru bila je veoma dobra osnova za posao kojim se trenutno bavim, jer kontroling je baš to – direktna veza između biznisa i finansijskog aspekta poslovanja. Iz tog razloga sasvim je sigurno da će svaki novi dan doneti nove izazove i novo iskustvo, ali isto tako sa sobom nosi i dosta odgovornosti.

KNP: Volite izazove u poslu. Koji biste izdvojili?

Prelazak na novi posao je uvek veliki izazov u karijeri. Uklopiti se u novu okolinu, ponovo se dokazati i raditi na izgradnji svog kredibiliteta je izazov koji zahteva planiranje, trud i vreme.

KNP: Na koji poslovni uspeh ste posebno ponosni?

Ono što je meni lično vrlo bitno i što bih istakao jeste organizacija i predavanja na velikom broju studentskih seminara, gde imam priliku da sa mladim ljudima radim na velikim koracima njihove karijere.

KNP: Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Formalno obrazovanje je više postala obaveza, dok se sve više pažnje daje na seminare, kurseve, case study-e i neformalne tipove dobijanja praktičnog znanja. Dok je teoretska potkovanost moranje, radite na praksama, širite vašu mrežu kontakata dok ste mladi i svakodnevno radite na sebi.

Odabir fokusa je ključan dok ste na završnim godinama studija, otkrijte šta želite da radite, unapređujte sebe u tom smeru kako biste sebi obezbedili željeno mesto i motivisano krenite zacrtanim stopama.

KNP: Šta najviše cenite u timovima u kojima radite?

Želja za konstantnim učenjem, motivisanost i etičnost su neke od ključnih vrednosti koje najviše cenim kod svojih saradnika, a timski rad i svakodnevno napredovanje na poslovnom i ličnom polju se podrazumeva.

petar zivkovic kako na posaoKNP: Gde vidite Vašu karijeru u narednom periodu?  

Ono što je meni jako bitno jeste da konstantno imam priliku da radim na kako ličnom tako i profesionalnom unapređenju, kao i da doprinosim razvijanju i rastu same kompanije. Ono što je sigurno je da će tako biti i ubuduće.

KNP: Šta za Vas znači biti self-made?

Za mene biti self-made znači postaviti sebi cilj, krenuti od početka i sa dobrim temeljima uložiti dosta napora i biti spreman na rad bez radnog vremena kako bi se taj cilj postigao. Stalno postavljanje ciljeva za po stepenik više i dati sve od sebe da se taj cilj nadmaši.

Categories: Uspešne pričeTags: , , ,

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s