WEB PREDUZETNIŠTVO U SRBIJI – Intervju sa Milošem Petrovićem

Miloš Petrović je bloger i web preduzetnik koji već godinama gradi uspešnu karijeru u Srbiji.

Milos Petrovic intervju Kako na posao

KNP: Recite nam nešto o sebi?

Rođen u Boru 1984. godine. Diplomirao u Beogradu, na FONu, smer Informacioni sistemi i tehnologije. Odustao  sam od master studija, o doktoratu nikad nisam ni razmišljao i totalno sam se posvetio preduzetništvu i praksi. Nakog godinu i po dana za druge, krenuo sam da radim za sebe, odnosno postao web preduzetnik. Svojim najvećim blogerskim uspehom smatram odlazak na LeWeb konferenciju u Parizu decembra 2013.

KNP: Šta ste studirali i da li ste bili aktivni tokom studija?

Studirajući FON nisam previše bio aktivan van fakulteta, za čime danas žalim. Jedini projekat koji sam aktivno vodio bio je portal grada Bora, bor030.net, koji je bio moj prvi poligon za sticanje web znanja. Sve ostalo sam nadoknadio odmah nakon završetka studija.

KNP: Kako ste se odlučili za preduzetništvo?

Preduzetništvo je zapravo krenulo od mog bloga, a moj blog od potrebe da sa studentima, kojima sam bio laborant na FONu, prenesem nešto više od onoga što mogu da čuju na vežbama. Pišući blog predstavljao sam sebe kao osobu koja poznaje web tehnologije i tako su krenuli prvi klijenti. Praktično sam imao svoj online marketing, a tek zatim gradio svoju poslovnu kulturu. Sa bazom od nekoliko klijenata za koje sam radio honorarno, odlučujem se da postanem preduzetnik i fokusiram se na igradnju sopstvenog brenda i posla.

Milos Petrovic intervju Kako na posao

KNP: Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Vrlo fleksibilno. Malo je web preduzetnika koji se striktno drže osmočasovnog radnog dana sa ranim ustajanjem. Najvažnija mi je provera mejlova, odgovaranje na iste, nakon čega sledi češljanje to-do liste. Pored klijenata, jako mi je važna i komunikacija sa timom i tu se trudim da budem i šef i prijatelj.

KNP: Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili tokom karijere?

Najveći izazov je reći NE. Što više puta izgovorite tu reč, vaš brend je jači, a vaše vreme posvećeno pametnijim stvarima. Potencijalnih klijenata i saradnika je puno. Važno je kroz intuiciju tačno proceniti kad je vreme za DA.

KNP: Na koji projekat ili poslovni uspeh ste posebno ponosni?

Kao kad roditelja pitate koje dete najviše voli. Imam više projekata, a posebno bih izdvojio svoj milosblog.com, koji je praktično moja lična karta, zatim sajt Wellness-spa.rs kao moj najveći poslovni uspeh, a zatim i konferenciju WebDan koja je potpuno osvežavajuća dimenzija i energija u svemu što radim.

KNP: Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Da zaborave polovinu stvari koju su naučili u školi ili na fakultetu i da se pripreme za sticanje novih znanja kroz praksu i stručne konferencije. Ipak, da ne zaborave ljude koje su upoznali do tog momenta, već da jačaju ta poznanstva i grade nova.

KNP: Kada birate saradnike šta je to što najviše cenite?

Prirodnu inteligenciju, pozitivnu energiju i vaspitanje. Diploma mi je manje važna.

KNP: Gde vidite Vašu karijeru u naredom periodu?

Već par godina ne pratim oglase za posao jer sam potpuno posvećen građenju svojih projekata. U narednom periodu svoju karijeru vidim u održavanju izgrađenog i blagom poboljšanju onoga što postoji.

 KNP: Šta za Vas znači biti self-made?

Izaći iz šablona, uključiti zdravu logiku i pronalaziti win-win situacije.

Fotografije: Fabrika Fotografa

Categories: Uspešne pričeTags: , , , ,

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s