Koliko znači mentorstvo?

mentorke-malaOve godine imala sam zadovoljstvo da budem deo programa Podeli svoje znanje postani mentorka u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i partnera. To mi je veoma značilo, jer kao socijalna preduzetnica retko imam prilike da učim od drugih, već je to nažalost i skoro uvek na sopstvenim greškama. Po preporuci Ivane Stradner, koja mi je pohvalila ovaj odličan program, odlučila sam da se prijavim i imala sam sreće da budem odabrana.

ŠTA JE OVAJ PROGRAM?

Ceo projekat okrenut je ženskom mentorstvu, podržavanju, umrežavanju i preduzetništvu žena u Srbiji. U našoj zemlji žensko (međusobno) osnaživanje je veoma važno jer mi se čini da se žene se ovde prečesto vide kao konkurencija, a nedovoljno često kao saradnice ili partnerke u potencijalnom projektu ili poslovnom poduhvatu.

Drugo, mi (osim retkih) ne igramo fudbal uveče, imamo više obaveza u kući i nismo toliko fokusirane na umrežavanje i sve one aktivnosti koje muškarce povezuju i pomažu im da (ne)formalno napreduju u poslu. Zato je Evropski pokret uradio sjajnu stvar, i već godinama povezuje mlade žene sa mentorkama, takođe kroz zajedničke radionice, predavanja i putovanja povezuje u učesnice programa. Radi se i na neformalnom obrazovanju i osnaživanju. Tokom ove godine imale smo različite radionice po Srbiji koje su nam dale priliku da se čujemo, razmenimo mišljenja i ukažemo na osetljiva mesta za napredovanje žena u Srbiji, ne samo u karijerama nego i u celoj socijalnoj situaciji. Činjenica je su muškarci jednakiji u Srbiji, i zato mi žene moramo (više) da se međusobno podržavamo.

10987338_897128913682466_5820700027418739953_nMentorska šetnja u Nišu povodom 8. marta

ŠTA JE MENTORSTVO?

Mentorstvo u ovom programu je ostvaren dodeljivanjem mentorke koja radi u sličnom poslu kao i učesnica programa (mentorina). Na moje zadovoljstvo dodeljena mi je mentorka Mirjana Gomilanović, direktorka One2Grow agencije i sertifikovani Life Coach. Sa koučingom i ličnim razvojem do sada sam imala iskustva samo u Belgiji, te sam bila vrlo zainteresovana kako će to sada izgledati u Srbiji, jer sam imala dosta nerešenih problema, kako u poslu, tako i u glavi.

Za ovih nekoliko meseci, Mirjana mi je bila nešto između mentorke i lajf kouča, i upravo ta kombinacija pokzala se kao veoma efektivna za mene, jer smo radile na razvoju mojih potencijala i minimiziranju mojih slabosti. Ono najvrednije što pojedinac može da dobije kroz koučing je ubrzanje procesa donošenja odluka i sigurnost u svoje izbore, jer mi je Mirjana svaki put na papiru predstavila maopi mojih izbore i prioriteta, pa sam jasno mogla da uvidim šta mi više znači. Tako sam neke odluke koje bih sama vagala i po šest meseci uspela da prelomim samo posle jednog sastanka sa Mirjanom. Takođe, Mirjana mi je bila i profesionalna mentorka, objasnila mi je kako funkcionišu privatne agencije i mali privatni biznisi, kako se postupa sa saradnicima, klijentima i navella dosta drugih detalja bitnih za preduzetništvo. Najvrednije od svega je da sam stekla prijatelja.

ZAŠTO SE PRIJAVITI NA OVAJ PROGRAM? 

Ukoliko ste ambiciozna mlada žena, koja želi da uči i napreduje, onda je ovaj program za vas! Učešće je besplatno, jer program finansiraju Erste banka, Američka ambasada i ostali partneri i hvala im na tome! Upoznaćete druge mlade žene i steći prijateljice, a potencijalno i partnerke za biznis ili non-profit projekte. Najvažnije, videćete da niste same i da žene u Srbiji idu hrabro napred!

Veliki pozdrav i vidimo se u nekim novim izazovima,

Ana Marija Popović

Categories: Srbija

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s