RAZVOJ STARTAPA U SRBIJI – Intervju sa mBrainTrain

Kompanija „mBrainTrain“ osnovana je 2012, čiji je izum SMARTING već naredne godine proglašen za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Danas Vam donosimo inspirativnu priču sa osnivačima kompanije Ivanom Gligorijevićem i Bogdanom Mijovićem.

Dugo se poznajete, koliko vam je prijateljstvo pomoglo u realizaciji poslovnih ideja?

Da, upoznali smo se davno, u prvom razredu gimnazije, dok sam ja još bio i relativno mlad a ne samo lep. 🙂 (Ivan)
Bilo je to u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Tu smo oformili mini-tim koji je u užem ili proširenom sastavu preživeo do današnjih dana. Bili smo nekako kompaktni i ostali smo takvi. (Bogdan)

Ivan-Gligorijevic-mbraintrainŠta ste studirali, da li ste bili aktivni tokom studija i koliko Vam je to pomoglo u karijeri?

Studirali smo ETF (dosta čudno za ljude iz matematičke :), pili smo godinama slabo ukuvanu domaću kafu u čuvenoj Desetki na hodniku ETF-a ali je to imalo neku draž. Bogdanu je to pomoglo da diplomira prvi na našem smeru. Ja (Ivan) sam rešio da malo proširim interesovanja pa sam postao aktivni član studentskih organizacija BEST i EESTEC. Tu sam svašta naucio, završio sam karijeru studentskog aktiviste tako što sam bio glavni organizator JobFair-a 2007. koji je bio najveći sajam poslova i praksi za studente i diplomce tehničkih fakulteta. Dosta mi je to sve pomoglo, ali iskreno, kad se završilo, trebao mi je odmor od ljudi. Bogdan je vec bio u Belgiji na doktorskim studijama, a ja sam došao u “kraću” posetu koja se završila mojim višegodisnjim ostankom na, takođe, doktorskim studijama iz obrada biomedicinskih signala.

Kako je došlo do osnivanja mBrainTrain-a i koliko je ideja samo po sebi bitna?

Imali smo razne ideje tokom doktorata šta bismo mogli da radimo da ima elemente isplativosti i “zanimljivosti”. Bolje da ne nabrajamo neke stvari za koje smo bili ubeđeni da će da “upale”. Sa druge strane, svako od nas je imao još dosta ideja šta bi moglo da se uradi u pravcima kojima smo se bavili na studijama, to su dosta suprotstavljene ideje. Kompromis je došao neočekivano. Maarten, nas kolega iz Belgije (sada co-founder) je već bio na juniorskoj profesorskoj poziciji u Nemačkoj, u grupi koja je bila zainteresovana za čitanje i interakciju sa mozdanom aktivnošću u slobodnom okruženju, što je bilo tek u začetku. Mogli bi da pričamo sad još sto godina o detaljima, koracima, ali esencija je da smo se svi zainteresovali za tu oblast i to je nevidljiva ali snažna sila koja je stvorila mBrainTrain.

Bogdan-Mijovic-mbraintrainKako izgleda jedan radni dan, da li vam je radno vreme fleksibilno i koliko to utiče na produktivnost?

Kancelarija se puni do 10.15, ko dodje posle, ubacuje 100 dinara u teglu namenjenu za pivo – “vops jar”. 🙂 Onda svako manje više radi prethodno isplanirane aktivnosti za taj dan.. Obično, da ne kažem svaki dan, iskrsne nesto hitno, neočekivano, i tu na licu mesta rešimo da se pozabavimo problemom. Najčešće je vezano za problem koji ima neko od klijenata. Tu nastupamo zajedno, dogovaramo se ko šta radi i ko je odgovoran. Jer, iz iskustva, ako neko nije ukupno odgovoran, najčešće se ništa (korisno) ne desi. Nekad imamo zajednički sastanak od pola sata gde se dogovaramo šta ko radi u budućnosti, koji su rokovi, koja je dinamika. Oko 6 polako počinju ljudi da idu, ali uvek je neko tu bar do 8.00. Zaboravio sam da kazem da obično i ručamo zajedno – istražili smo okolne kafane, ako nekom treba savet, tu smo.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili tokom karijere?

Uh, ima ih mnogo… Najveći je svakako odlazak na studije u inostranstvo gde smo morali (i dobro je što je tako) da naučimo kako se komunicira, radi u multikultularnom okruženju i šta je to očekivanq i univerzalna poslovna norma. Kažem dobro je što se to desilo, jer to je iskustvo koje bih preporučio svakom. Uvek je dobro kada čovek može da sagleda stvari i iz perspektive druge kulture, to obogaćuje. Što se tiče startup-a, ovaj način poslovanja nije bas poznat ovde, a i naše porodice nisu isključene iz toga. Često nas savetuju da se opametimo i radimo nesto “normalno”. 🙂 Predstava o tome sta je rizično nije uopšte usklađena sa novonastalim tržišnim okolnostima i realnošću. Dakle, socijalni pritisak je jedan izazov. Što se tiče direktnih izazova u poslovanju, oni su najčešće direktno ili indirektno vezani za finansije – posto nismo još uvek korporacija, dese se “makaze”. Mislim da je najveći problem bio kada zbog izvesne domaće regulative nismo mogli da izvezemo neke uredjaje a bili smo bez para i pred bankrotom. Da li treba da kažem da nismo baš našli sagovornike u institucijama? 🙂 Snašli smo se naravno, sigurno da nije poslednja takva situacija.

Na koji projekat ili poslovi uspeh ste posebno ponosni?

Ponosni smo sto smo uspeli sa nerealno malim finansijskim i ljudskim sredstvima da razvijemo uredjaj SMARTING, za koji verujemo da je najbolji uredjaj u toj klasi u svetu. (Ovde bih hteo još jednom da se zahvalim Inovacionom Fondu R. Srbije koji nam je odobrio projekat). SMARTING je proglašen i za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2013. godinu. Pre nekoliko dana na televiziji u Dortmundu je na udarnim vestima prikazan SMARTING (kao deo istraživanja jedne profesorke koja je klijent) i za njega nisu štedeli reci hvale, maltene su ga proglasili naučnom fantastikom. Za nas je najveće priznanje kada neko ko je vrhunski u svetu koristi ono što smo mi napravili i za to kaže da je sjajno. Nema puno boljih stvari i većih nagrada.

Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

b3Poslovanje se promenilo u celom svetu. Sve je postalo globalno i tržiste se toliko brzo menja da je pitanje više koliko to može da prati (ako može uopšte) formalni sistem obrazovanja. To praktično znači da mladi momci i devojke nikako ne treba isključivo da se oslone na školu i računaju da će neko da ih dovede do uspeha ako se oni samo “zavale”, nego da se aktivnije upoznaju sa okruženjem i vide gde mogu da se uklope. Pošto je tendencija u celom svetu da se radi više nego pre, jedini način da to preživimo je da radimo ono što volimo. Gledajte šta vas interesuje, i koji bi problem želeli da rešavate. Novac, koliko god da je prisutan ili neprisutan je mala kompenzacija za dobar deo života koji se provodi na poslu. Ako se napravi jasna distinkcija “život” – posao to može da bude pogubno, gledajte zato da se i deo “života” odigra na poslu.

Kako komentarišete startap scenu u Srbiji, i uopšte poslovnu klimu?

Do pre nekoliko godina zajednica praktično nije postojala. Sada je situacija mnogo mnogo bolja i ima startapa (zahvaljujući institucijama kao SEE ICTStartit, ICT Hub i drugima). Bolja u smislu da ljudima nije toliko strano da rade u startapu, da razumeju benefite itd. Naravno ne svim ljudima. Ono što nedostaje su finansije i regulativa. Što se finansija tiše, mi nemamo prave startup investitore, čak ni u ranoj fazi. To je ono što akutno nedostaje i zbog čega naše dobre firme već u početku “gledaju” sa strane. Sa regulatorne strane, država ne reaguje dovoljno brzo (tačnije za sad uopšte) da adaptira zakone inovativnom poslovanju. Tako da sadašnje pravne forme (doo, AD, preduzetnik) nijedna pojedinačno ne odgovaraju potrebama startapa i zahtevima potencijalnih investitora.

Kada zapošaljavate šta je to što najviše cenite kod saradnika?

d3Bitno nam je da je neko odgovoran/nezavisan i da razume kakva smo mi firma i da mu se to svidja. Iskustvo nam je otkrilo da je potrebno da dobar deo tih osobina donese, a samo jedan deo nadogradi. Ako to nije ispunjeno, dolazi do mnogih drugih problema. Bitno je da se razumemo oko osnovnih stvari a to su za nas osnovne stvari.? Imamo razumevanja za sve dok neko drugi takođe razume i voli to što radi. U startapu dođu teški trenuci i oni se dele među ljudima koji se tu zateknu. Ako neko unosi tada dodatne problem ne želimo ga u našem timu. Nije strašno što neko nešto stručno apriorno ne zna – naučiće. Samo ako ima svest da je to njegova ili njena obaveza i odgovornost, profesionalizam prema ostalima.

Koji su planovi Vaše kompanije u naredom periodu?

Trenutno radimo novi uređaj za koji mislimo da ce da bude totalni hit. 🙂 Videćemo, ali smo veoma optimistični i jedva čekamo trenutak kada će biti gotov. Radi se o gadget-u koji snima moždanu aktivnost, a može da se neprimentno nosi svakog dana. Biće nam drago da podelimo više detalja u bliskoj buducnosti.

Šta za Vas znači biti self-made?

Stalno raditi na sebi, nikada ne stati. Statičnost ne prolazi, set osobina koji neko poseduje mora stalno da se nadograđuje. To znači biti i hrabar, da pretrpiš kritiku, izaći “na crtu” najboljima a ne porediti se sa komšijom koji, eto, nije ni fakultet još završio itd. Skoro smo imali razgovor u timu, i naš co-founder Maarten je lepo to definisao, “napravite deo dana koji je za vas sveto vreme u šta ništa ne sme da uđe, a prethodno razmislite za šta želite da upotrebite to sveto vreme”. To je vreme za samoizgradnju i napredak, i svako ga ima.

Categories: Poslovi

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s