PRAVE USPEHE TEK OČEKUJEM – intervju sa Urošem Momirovićem, Mona

Recite nam nešto o sebi?

Uroš Momirović, direktor kompanije Mona, rođen 1985. godine u Beogradu. Osnovno i akademsko obrazovanje stekao sam u Beogradu i započeo svoje putovanje u svetu privatnog preduzetništva

Šta ste studirali i koliko Vam je to pomoglo u karijeri?

Diplomirao sam na na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na smeru računovodstvo i revizija. Sa ove distance, kada je školovanje u pitanju, jedinu zamerku prema samom sebi, imam na dužinu školovanja ( 6 godina ), iako je to kraće od proseka.  Takođe, verujem da sam izborem fakulteta i smera  napravio pravu odluku i prvi korak u poslu kojim želim da se bavim. Verujem da mi je teoretsko znanje stečeno na fakultetu od velike pomoći sada i da je vrlo primenjivo u praksi.

Ono što bih posebno preporučio svima jeste da pri odabiru gde će i kako će se obrazovati nikako ne idu linijom manjeg otpora, već da gledaju sta će im najvise pomoći pri traženju i obavljanju posla.

Radite u porodičnoj firmi. Koje su prednosti a koje mane porodičnog biznisa?

MONA  je danas među najvećim i najsnažnijim kompanijama kada je o modnoj industriji reč. Dvadest šest godina kontinuiranog napredovanja na čelu sa mojim roditeljima, ogroman je benefit, ali i ogromna odgovornost. Ako me pitate da li sam morao da tražim i čekam posao posle završenog fakulteta – ne, nisam i to je svakako prednost porodičnog biznisa. Dakle, nemam rizik da ne napredujem ili da se moj trud ne primeti. Ali, kako medalja uvek ima dve strane, tako je najveća mana to što ova privilegija koju imam, smanjuje potrebu za borbom koja nam svima daje oštrinu u kasnijem životu. Mišljenja sam da sve zavisi od aspekta sa koga želite da sagledate stvari. Verujem da ima onih koji mogu videte samo benefite i privilegije nasleđenog porodičnog biznisa, ali odgovornost koju imam nije nimalo lako nositi.

Da li ponekad doživljavate dodatni pritisak jer vodite veliki sistem, ili je to za Vas dodatni izazov?

uros momirovic kako na posaoNa samom početku svoje karijere, imao sam taj osećaj. To je pre svega bila bojazan da li ću uspeti da se izborim sa očekivanjima. Sada mogu da kažem, da sam uspeo. Dakle, dobio sam priliku kakva se retko dobija i na meni je da je iskoristim. Verujem da sam na dobrom putu

Opišite kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Nema tu nekih uobičajenih dana, svaki dan je za sebe. Na poziciji direktora, za razliku od drugih, nema stalnosti, već se zahteva adekvatna reakcija na nove i nepredviđene situacije, odnosno spremnost na donošenje odluka u neizvesnim situacijama. A možda i značajniji deo posla je težnja za inoviranjem i promenom, za koju verujem da je neophodna jer nema stagniranja, već samo propadanja Ili napretka!

Koji su najveći problem privatnika u Srbiji? Koje bi bile Vaše preporuke za poboljšanje privredne klime u Srbiji?

Nepredvidivost uslova poslovanja, pre svega makroekonomskih. Za sada se stabilizovao kurs i to je za sve vrlo bitna stvar iz prostog razloga što su sve obaveze, i prema domaćim i prema stranim dobavljačima i kreditorima, vezane za evro. Tu moramo da pohvalimo trenutnu vlast i guvernera. Drugi problem su svakako porezi. Od izbijanja krize 2009. i pada prometa svi mogući porezi su porasli, a još mnogi su uvedeni, kao na primer, sad se planira porez za javne servise, odnosno RTS. Deluje to ljudima malo, tih 500 dinara, ali on će izbaciti 150 miliona evra iz prometa, a to sigurno neće uticati na potrošnju struje, vode, hleba…

Na koji poslovni uspeh ste posebno ponosni?

Prave uspehe tek očekujem. Za sada želim da što više naučim i da se spremim za osvajanje novih tržišta.

Kada birate saradnike šta je to što najviše cenite?

Želju da se radi, da se napreduje i spremnost na preuzimanje odgovornosti.

 Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Da budu uporni, da veruju u sebe i da imaju želju za razvojem i uspehom.

Koji su Vaši poslovni planovi u naredom periodu?

Kao preduzetniku, plan mi je da konstanto pratim promenjive poslovne trendove, da im se prilagođavama i pokušam da nadmašim konkurenciju. U suprotnom, ona će nadmašiti mene. Dakle, cilj  i plan je krajnje jasan – ostati najbolji u svojoj branši. Svakako, to se postiže samo ukoliko pružate svoj maksimum. Neki od potpuno realnih planova u najskorijoj budućnosti su osvajanje novih tržišta, pre svega u regionu.

Šta za Vas znači biti self-made?

Self-made man ili self – made woman – to su za mene moji roditelji. Imali su ideju, krenuli  “od nule”, 1989. i napravili komapaniju koja je lider u modnom sektoru naše zemlje. Dakle, ko želi da bude uspešan mora da ima ideju, uoči poslovnu šansu, definiše i oceni poslovnu ideju i da je uspešno realizuje.

Categories: Poslovi, Srbija, Uspešne pričeTags: , ,

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s