Informacije o tržištu donose profit – intervju sa Mihajlom Popeskuom

Prošle nedelje mnogi portali su preneli istraživanje Šta je Srbija guglala u 2015 Mihajla Popeskua iz agencije za istraživanje tržišta Genuine Market Research, pa smo tim podovodom porazgovorali o njegovim uspesima, karijeri i planovima. Mihajlo je doktorirao na Univerzitetu u Notingemu, o čemu je pisao za Kako na Master, a sada je profesor na Univerzitetu u Liverpulu i radi kao istraživač tržišta.

IMG_9259

Kažite nam nešto o svojim počecima?

Rodjen sam ’81 u Beogradu na Starom Gradu, u stanu od 19 kvadrata u  kojem je u jednom trenutku živelo nas šestoro. U takvim okolnostima čovek se brzo nauči kreativnosti, strpljenju i snalaženju. Ti kvaliteti će se kasnije mnogo puta pokazati kao moja snaga i prednost. Mislim da u životu treba biti zahvalan i za ono što smo dobili kao ograničenja. Ljubav prema istraživanju otkrio sam sa 9 godina kada je moja baka donela kući kolekciju enciklopedija. To je bio moj Gugl pre nego sto je Internet postao stvarnost. Čitao sam satima, a to i danas praktikujem. Trenutno sam profesor na Liverpool Business School gde predajem marketing i business intelligence. Sa druge strane imam svoju firmu Genuine Market Research koja se bavi istraživanjem tržišta i uspešno posluje u Velikoj Britaniji, a odnedavno i u Srbiji.

Šta ste studirali, da li ste bili aktivni tokom studija i koliko Vam je to pomoglo u karijeri?

Dimplomirao sam menadžment na FON-u 2006. Kada se osvrnem na te godine na FON-u čini mi se kao da sam išao na kerozin. Osim studija koje sam priveo u roku sa pročenom ocenom 9.60, bio sam član FONovog case study tima koji smo činili Marija Babić, Miloš Milićević i ja. Ovaj tim je osvojio prva velika takmičenja u rešavanju studija poslovnih slučajeva i doprineo je popularizaciji ove discipline na FONu.  Glavna stvar koju sam naučio na FONu i koja mi znači u praksi je kvantitativna menadžerska logika, rešavanje problema uz minimalnu upotrebu resursa. Ovo je ono što moji klijenti, ali i studenti u Engleskoj izuzetno cene. Takođe jedan sam od osnivača ESTIEM-a (Lokalne grupe Beograd) koja danas važi za najsupešniju studentsku organizaciju na samo na FON-u nego i u Evropi. Završio sam master 2008, a  doktorat 2014 iz oblasti marketinga na Nottingham University Business School. U Engleskoj sam postao istraživač u punom smislu te reči, koji vlada nizom istraživačkih metoda i ima pristup snažnoj infrastrukturi u pogledu baza podataka, literature, softvera i opreme. Smatram da sam Iz Srbije i Engleske uzeo samo najbolje i napravio jako dobar miks veština.

Zašto ste se odlučili na doktorske studije?

Želeo sam da produbim svoje znanje is istraživačkih metoda pa sam se spakovao i otišao tamo gde mogu najviše da naučim o tome kako se stvara novo znanje. Univerzitet u Notingemu je poznat po kvalitetu istraživanja, imao sam već ostvarena poznanstva sa profesorima i otvorena poziv pa sam nakon odsluženja vojnog roka rešio da se ponovo vratim u Englesku.

MIH_5063

Po završetku doktorata dobili ste poziciju profesora u Liverpulu? Koliko Vas ispunjava akademska karijera?

Ja više volim da kažem da sam se izborio za tu poziciju nego da sam je dobio. Moja akademska karijera je tek na početku. Imam ambiciju da pomažem nauci da napreduje tako što će biti bliža praksi, i praksi da bude bolja tako što će iz nauke da uzima ono najbolje. Ipak u akademiji stvari idu mnogo sporije nego u praksi i to ume da me frustrira. Sa druge strane akademija daje veliku slobodu ali i zahteva da se granice znanja pomeraju što je vrlo uzbudljivo.

Recite nam više o vašem radu u Genuine Market Research?

Genuine Market Research osnovao sam u aprilu 2013 na Univerzitetu u Notingemu. Ideja je bila da u timu okupim naučnike sa vodećih Britanskih univerziteta i da iz nauke vršimo transfer najnovijih istraživačkih tehnika u praksu. Za sada nas je u timu troje u Engleskoj i dvoje u Beogradu.  Za ovo malo vremena, sarađivali smo uglavnom sa velikim IT kompanijama i kompanijama za razvoj mobilnih aplikacija kao što su Nordeus, MyNesting, Picsolve. Korporativni smo članovi prestižnih organizacija kao što su ESOMAR i britanski Market Research Society. Poslujemo u Engleskoj, a od nedavno i u  Srbiji odakle pokrivamo jugosferu.

Zašto mislite da je istraživanje tržišta važno za nečiji biznis?

Odluke koje firme donose se ne dešavaju u vakumu, već u tržišnom sistemu u kojem figurira ogroman niz promenljivih koje definišu taj sistem i koje se menjaju u realnom vremenu. S vremena na vreme neke promenljive prestaju budu značajne za tržišni sistem, a neke nove ulaze u formulu i preuzimaju primat i tada nastaje ono što se zove „nova kompleksnost tržišta“. To je šok koji okida dugme za rekonfiguraciju tržišnog poretka, pa kompanije moraju da ponovo uče i formiraju svežu sliku o tržištu na kojem nastupaju.

Dobre odluke su dobro informisane odluke, a dobro informisane odluke su profitabilne odluke.

Istraživanje tržišta sprovedeno po najvišim strandardima je upravo osnov za dobro donošenje odluka. Ne tvrdim da je istraživanje panacea, ali isključivo oslanjanjanje na instinkt ili staro znanje pri odlučivanju je kockanje i poslovna kratkovidost. Istu takvu kratkovidost imala je Nokia kada je ignorisala saznanja da je kupcima bitnije iskustvo korišćenja telefona nego sam kvalitet hardvera. Neprikosnoveni suveren bio je ubrzo sklonjen sa trona. Isto je prosao i Kodak koji je imao saznanja da su sledeća velika stvar na tržištu digitalni fotoaparati, ali se menadžment oglušio o signale i odve kompaniju u nestanak

IMG_9197Opišite kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Zajednički imenitelj svakog dana je da naučim ili kreiram nešto novo, to podelim sa saradnicima i napravim neki mali, ali vidljivi pomak u odnosu na prethodni dan. Dani umeju da budu vrlo različiti jer sam nekada posvećen predavanjima, nekad radu sa klijentima, a nekad naučnom istraživanju. Sve se vrti oko prenošenja ili stvaranja novog znanja.

Po čemu se Vaš pristup istraživanju tržišta razlikuje od drugih?

Izdvojio bih tri aspekta koja nas čine drugačijim od drugih:

  1. Genuine Market Research se bavi ispitivanjem potrošača kroz spoj velikih podataka (BigData) i klasičnih tehnika istraživanja tržišta (ankete, intervjui). Naši klijenti su uglavnom velike IT kompanije koje se bave razvojem softvera i mobilnih aplikacija. Te kompanije često imaju veliku bazu klijenata, i o njima uglavnom znaju onoliko koliko mogu da vide u svom sistemu koji najčešće beleži 20ak parametara. To u mnogim slučajevima nije dovoljno, naročito ne kada se razvijaju novi ili unapredjuju postojeći proizvodi, pa proizvodjači mobilnih aplikacija posežu za ispitivanjem potrošača ili preciznije rečeno korisnika (korisnik ne mora da bude i potrošač). Klijenti iz IT industrije su najzahtevniji. Znaju da istraživanje tržišta i ispitivanje potrošača često sa sobom nosi grešku koja proističe iz toga što prijavljeno ponašanje ispitanika često odstupa od stvarnog ponašanja, a greška može da prositekne i iz toga što jedan značajan deo ispitanika u istraživanjima učestvuje isključivo zbog nagrade koja im je za učešće obećana. Ipak, mi imamo sistem koji ovakve negativne pojave sprečava u samom startu. Naš sistem ima 10 nivoa provere, a uz to se podaci iz ankete ukrštaju sa podacima iz baze korisnika u relanom vremenu, pa se na osnovu toga filtriraju i odstranjuju oni ispitanici za koje se pouzdrano može utvrditi da ne pružaju tačne odgovore, ne čitaju pažljivo postavljena pitanja ili jednostavno brzaju kroz upitnik.
  2. Razvili smo tehniku optimizacije upitnika koja uz pomoć praćenja pokreta oka i praćenja kognitivnog napora pomaže da se napravi efektivan upitnik. Pretpostavka je sledeća, što veća putanja oka i što veći broj skretanja oka to veći i kognitivni napor te veće odustajanje od učešća u istraživanju. Kroz par iteracija i sprovedan merenja, brzo nadjemo alternativu i pojednostavljenja koja olakšavaju proces za ispitanike. U planu nam je da ovu tehniku patentiramo kao i da mehanizam i nalaze ove tehnike podelimo sa naučnom i stručnom javnošću.
  3. Kao što sam već ranije pomenuo, tim okuplja naučnike koji predaju na vodećim univerzitetima u Britaniji. U timu imamo i ljude University of Durham i University of Edinbourgh. Cilj nam je da naučni pristup preslikamo istraživanju preslikamo u praksu.

Baš ste sistematični 🙂 Podelite sa nama koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate u radu?

Pronalaženje novih klijenata je veliki izazov naročito kada radite nešto novo i naročito kada poslujete u zemlji u kojoj vlada strahovita konkurencija među kompanijama za istraživanje tržišta. Moj lični izazov je upravljanje vremenom.

Na koji projekat ste posebno ponosni?

Najponosniji sam na projekat sa Nordeusom. Sproveli smo istraživanje u 13 zemalja na uzorku od preko 50,000 igrača koje smo pažljivo odabrali. Rezultati ovog istraživanja pomogli su klijentu da na osnovu inputa igrača prioritizuje oblasti u kojima će igra biti unapređena. Nova verzija igre Top Eleven bila je pun IMG_9284pogodak sudeći po komentarima igrača na Appstore-u.

Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Ono što najviše sija i trubi najmanje i vredi. Dajte sebi prostora i vremena da eliminišete buku. Odredite koja je oblast u kojoj želite da postanete ekspert. Nađite ko je trenutno najbolji u tome i učinite sve da barem dobijete praksu i mogućnost da se pokažete. Danas svi u CV-jevima pišu kako su puni energije, motivisani, željni učenja, a jako malo ljudi to stvarno svojim delima i potrvdjuje. Vodite se maksimom da svaki dan ostvarite po neku malu pobedu ili napredak. Takav pristup oslobadja pritiska i nezdravih ambicija, ali i daje rezultate jer suma malih delova na kraju daje nešto veliko.

Koje osobine cenite kod svojih studenata?

Sposobnost da se nametnu kvalitetom i radom, da odu korak dalje. Cenim studente koji žele da napreduju i koju su spremni puno toga da žrtvuju da bi postali bolji.

Gde vidite Vašu karijeru u naredom periodu?

Svoju karijeru na jako dug rok vidim u svojoj firmi koja će znanja koja imamo u timu formalizovati i preneti na sistem veštačke inteligencije sa ciljem da poslovanje eksponencijalno skaliramo, usluge značajno pojeftinimo i učinimo ih pristupačnim širokom spektru kompanija.

Šta za Vas znači biti self-made?

Za mene to znači birati svoj put, graditi svoju priču, prihvatiti rizik, doživeti neuspeh, naučiti iz neuspeha, doživeti uspeh, naučiti iz uspeha. Raditi na sebi na duhovnom planu. Pomoći drugima da budu uspešni. Podeliti znanje bez rezerve. Biti u stanju da pružiš daleko više podrške i pomoći nego da istu od drugih tražiš.

Categories: Inostranstvo, Srbija, Uspešne priče

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s