TRANZICIJA OD FRILENSERA KA PREDUZETNIŠTVU – Intervju sa dizajnerima iz Blocq Studija

Blocq Studio je dizajn studio iz Beogrda koji je za kratko vreme postao jedan od vodećih u svojoj oblasti, a to potvrđuje i saradnja sa klijentima kao što su Snoop Dogg, King Ice, PiChai i mnogi drugi. Fokusirani su na osmišljavanje i kreiranje vizuelnog identiteta, i izradu svih grafičkih elemenata za potrebe vizuelnih komunikacija kompanije.

Recite nam nešto o sebi i kako ste se upoznali?

Zovem se Simo Đurić i trenutno sam jedna trećina Blocq Studija, tima specijalizovanog za logo i identity dizajn. Ostatak ekipe su Slaviša Dujković i Lazar Bogićević. Dolazimo iz Brčkog, a trenutno smo locirani u Beogradu.

Prijatelji smo duže od deset godina, a od 2011. smo i poslovni partneri.

Šta ste studirali, da li ste bili aktivni tokom studija i koliko Vam je to pomoglo u karijeri?

Studirao sam farmaciju, što nije bio put kojim sam htio da idem kroz život. Ne mogu reći da mi je direktno pomoglo poslu kojim se trenutno bavim, ali me je naučilo tome kako konačno reći ne nekim stvarima. Bila je to duga i teška lekcija, ali se na kraju isplatila.

Lazar i Slaviša su po struci ekonomisti, i iako su i oni daleko više okrenuti kreativnoj strani posla, ipak imaju primjenjivo znanje vezano za preduzetničku stranu posla.

Interesantno je da se nijedan od vas  ne bavi onim za sta ste se školovali, kako je došlo do te prekvalifikacije?

Fakulteti koje smo upisali su bili posljedica okolnosti, dok je grafički dizajn bio posljedica želje, tako da je prekvalifikacija bila lak i prirodan proces.

Kako ste započeli ovaj posao?

Od prijatelja smo saznali za, u to vrijeme, relativno nov sajt koji je omogućavao rad i potencijalnu zaradu preko neta – 99designs . Spec-work nije najsrećnije riješenje i ne znam da li bih ga preporučio mladim dizajnerima, ali u to vrijeme nam je to ipak otvorilo neka vrata koja su nam, kao nepoznatim dizajnerima iz Bosne, do tada bila zatvorena. Iako smo se i do tada freelance grafičkim i web dizajnom bavili na ovaj ili onaj način od srednje škole, pristup klijentima u inostranstvu je bio dosta težak. Tim prvim poslovima smo uspjeli odškrinuti ta vrata.

Lazar se prvi okušao, i uspio je da ostvari rezultate. Ja sam se prvi priključio, i Slaviša ubrzo potom. Imali smo dobru dinamiku u zajedničkim projektima, tako da smo odlučili da probamo to prenijeti na sljedeći nivo, i iz toga je proizašao Blocq Studio u sadašnjem obliku.

Da li je drugačije biti preduzetnik nego raditi kao dizajner u nekom studiju?

Rad za nekoga, kao dio postojeće i funkcionalne jedinice, donosi sigurnost koju kao preduzetnik nemate. Za razliku od dizajnera koji rade za neku kompaniju, mi u suštini obavljamo dva posla u svakom trenutku, jer pored samog dizajniranja moramo razmišljati o tome šta je sljedeća stvar i kako je na najbolji način organizovati, a potom i uraditi. S druge strane, imamo određene slobode kako u pristupu poslu, tako i u organizovanju vremena, što je luksuz koji mnogi nemaju.

Opišite kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Pregled komunikacije sa klijentima, komunikacija među nama, raspodjela obaveza, i onda potraga za inspiracijom i obavljanje obaveza. Iako smo tim, imamo određenu nezavisnost u obavljanju projekata, mada se oslanjamo jedni na druge za feedback. Početni proces je timski orijentisan, a onda dolazi do raspodjele.

Već duže vreme radite iz huba, koliko Vam je pomoglo takvo radon okruženje?

Od avgusta određen broj radnih sati u sedmici provodimo u In Centru. Najveća pogodnost takvog rada je bila promjena radne sredine, a i određen broj fiksnih sati koje tamo imamo su pomogli boljoj organizaciji.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili tokom karijere?

Tranzicija od freelancera ka preduzetniku je proces koji je trajao, i koji i dalje traje. Rad na obavezama koje možda nisu uvijek najzanimljivije nije uvijek lak, ali je nešto što se mora prihvatiti.

Na koji projekat ste posebno ponosni?

Rad na logou za King Ice (kompaniju iz Los Anđelesa koja se bavi prodajom “urbanog nakita” iliti bling blinga) mi je posebno drag. Iako ga ne smatram ličnim najboljim radom, a pogotovo ne najboljim radom firme, u tom trenutku sam bio ponosan na to što sam ideju onakvu kakva mi je bila u glavi uspio prenijeti prvo na papir, a onda i na ekran. Iako se logo kasnije pokazao dosta uspješnim, sam proces je ono što više pamtim.

Kako ste se osećali kada su KingIce i Snoop Doggo Vaš dizajn odabrali da im bude zažtitni znak?

blocqstudio snoop_king_ice kakonaposaoIskreno, nismo imali predstavu koliko će dizajn biti uspješan kada smo ga radili. Dosta radova koje imamo nažalost nikada ne uđu u upotrebu, jer i sami klijenti često prolaze kroz promjene planova. U neku ruku, to je dobro, jer svemu što radimo pristupamo sa istim entuzijazmom i trudom, ali naravno, ponekada je razočaravajuće kada uložimo dosta truda, a čitavi identity i brending projekti ostanu neiskorišteni i zaboravljeni.

Logo za King Ice-a je urađen 2012, međutim tek naredne godine smo shvatili koliko širok opseg je sama firma za koju smo radili ostvarila, kada smo vidjeli Snoopov spot (koji je tada radio novi projekat pod pseudonimom Snoop Lion), u kojem je imao ogrlicu sa lavom koji je ustvari moj rad. Ispostavilo se da su logo prebacili u samu ponudu nakita, a Snoop im je bio jedan od (mnogih) partnera.

Prošle godine smo obnovili saradnju, i imali mnogo direktniji pristup, jer smo sarađivali na novoj kolekciji koju rade u partnerstvu sa Snoopom, Jungl Julz, koja je trenutno u procesu lansiranja. Sam Snoop je ovaj put bio uključen još od konceptualne faze. Još uvijek nismo na nivou Ljupke, ali trudimo se 🙂

Šta biste savetovali mladima koji su na početku svoje poslovne karijere?

Važno je slušati sebe i svoje želje, pokušati nešto, ali i biti spreman prihvatiti rizik koji dolazi uz to i ne plašiti se neuspjeha. Za vrijeme studija sam imao poslovnu ideju koja nije imala veze niti sa dizajnom, niti sa fakultetom, i koja je propala, ali i dalje ne žalim što sam pokušao.

Kada birate saradnike šta je to što najviše cenite?

Dobra komunikacija je polovina dobro obavljenog posla, tako da to posebno cijenim.

Gde vidite Vaš studio u naredom periodu?

U In Centru, kako radimo na sljedećem velikom projektu.

Šta za Vas znači biti self-made?

Vjerovati u sebe dovoljno da pobjedite sredinu. Društvo smo u kojem se uglavnom ide linijom manjeg otpora, tako da je pokušati nešto već uspjeh samo po sebi. Ostalo je kombinacija znanja, rada, a velikim dijelom i sreće.

Možete pratiti Lazara, Simu i Slavišu na dribbble:

https://dribbble.com/lazarb

https://dribbble.com/findingsimo

https://dribbble.com/Dujkovic

Categories: Poslovi, Srbija

Admin

www.kakonaposao.com

mesto za komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s